Fietsen

Fietsen, en dan met name vrijetijdsfietsen, neemt in populariteit toe. Zelfs in het Sauerland en de omgeving van Frankenau waar het terrein heuvelachtig is, is er een toename in het aantal fietspaden en uitgezette fietsroutes. Natuurbeleving en gezelligheid, inspanning en ontspanning. Dit zijn de ingredienten welke elke fietser in de omgeving van Frankenau en in het Sauerland ervaart.

Er kan gefietst worden op geasfalteerde wegen, speciaal aangelegde fietspaden, zanderige bospaden, langs meren en lang beken, heuvelachtig en vlak. Door de enorme gevarieerdheid in aanbod is er voor elk wat wils; lange, soms zelfs meerdaagse, toertochten of korte tochtjes voor een paar uurtjes.

In Hessen bestaat een uitgebreid netwerk van lange fietsroutes onder de naam ” Hessischen Radfern-wege“. Al deze routes met een totale lengte van 2400 km zijn aangegeven met het bord van de Hessische fietsbond. Een drietal van deze routes lopen door het Natuurpark Kellerwald-Edersee:

 • Fuldaradweg = Hessischer Radfernweg R1
 • Rotenburg a. d. Fulda – Melsungen (31 km)
 • Melsungen – Kassel (31 km)
  Nordhessenroute Eder-Fulda-Werra = Hessischer Radfernweg R5
 • Korbach – Vöhl/Herzhausen (18 km)
 • Herzhausen – Affoldern (27 km)
  Vom Waldecker Land ins Rheintal = Hessischer Radfernweg R6
 • Ginsheim/Gustavsburg – Gernsheim (49 km)
 • Gernsheim – Lampertheim (32 km)

Met meer dan 500 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes, met zowel bos- als veldpaden en rustige wegen is het Hessische Bergland een uitstekend fietsgebied voor zowel komplete families als sporters, met mountainbike, toerfiets of racefiets. In de dalen rond de Eder, Fulda en Schwalm kan men fietsen met relatief weinig hoogteverschil. Voor degenen die toch wat meer heuvels en uitdagingen willen zijn het Kellerwald, de Knüll of het Habichtswald de lokaties om op te zoeken. Een voordeel is dat veel van de fietsroutes beginnen bij de lokaties waar men de auto eenvoudig kan parkeren. Zo hoeft niet altijd vanuit hetzelfde punt begonnen te worden.

Edersee Radweg

De Edersee Radweg was in december 2005 gereed en is mei 2006 opgelevert. Dit miljoenen projekt omvat vele kilometers gecombineerde fiets- en wandelwegen langs de gehele lengte van beide oevers van de Edersee.
Door ook een soortgelijke weg aan te leggen op het trajekt van de Sperrmauer naar Niederwerbe en van Bringhausen naar Rehbach, kan de gehele weg rond de Edersee met de fiets of wandelend afgelegd worden.

In totaal 53 kilometer is de kortste fietsroute voor een volledige tour rond wat men noemt het “Baluen Auge des Waldecker Land”. Doordat op een groot deel van de route de hoogte verschillen niet al te groot zijn is de Edersee Radweg geschikt voor zowel jong als oud.

Voor de echte die-hards is er ook nog de mogelijkheid om naar Slot Waldeck te fietsen. De afstand is kort, maar voor ongeoefende fietsers zonder goed materiaal absoluut niet te doen!
Mocht u toch met de fiets de berg op willen, is er de mogelijkheid van de “Waldecker Bergbahn”. Deze kabelbaan biedt tegen een geringe vergoeding namelijk de mogelijkheid om uw fiets mee naar boven (en als u dat wilt uiteraard ook naar beneden) te brengen.

Een deel van Edersee Radweg is opgenomen in de routes van de Hessischer Fernradweg R5 en R6.

National Park Kellerwald Edersee

Indien u echter slechts nu en dan een kort fietstochtje zou willen maken; ook de directe omgeving van ons vakanhuisje leent zich uitstekend voor een fietsvakantie. De paden in het National Park Kellerwald-Edersee zijn uitstekend bewegwijzerd.

Echter, ons vakantiehuisje heeft als adres “Am Sternberg”, oftewel tegen de helling van een berg, dus lastig te fietsen. Bij de ingang van het National Park boven aan de berg bevindt zich echter een parkeergelegenheid. Als u daar naartoe rijdt met de auto, staat u aan de start van een prachtig stuk wandel- en fietspaden met een aanzienlijk kleiner hoogte verloop.

 

 

Volg ons op Facebook

Pin It on Pinterest

Share This