Frankenberg

Frankenberg is een kleine regio stad, op 13 km van ons vakantiehuis in Frankenau. Het is de dichstbijzijnde plaats van enige omvang in de buurt van onze vakantiewoning. Frankenberg is een stad vol historie, gelegen op een berg langs de rivier Eder.

Sinds ongeveer het jaar 500 onderhielden de Franken hier een versterking boven een doorwaadbare plaats, waar twee belangrijke handelswegen elkaar kruisten.
Noordelijker in Hessen leefden de Saksen. Pogingen om hen te kerstenen en te onderwerpen leidden tot invallen over en weer. Karel Martel bouwde een permanente bezette vestiging op de berg, die na de onderwerping van de Saksen weer verviel. Van deze burcht zijn er helaas alleen nog maar wat resten in de vorm van een paar muren over op het hoogste punt van de berg.

FrankenbergDe “Frankenberg” lag er enige eeuwen waarschijnlijk geheel onbewoond bij, tot de landgraaf van Thüringen er in 1233 uit machtspolitiek een burcht en een stad stichtte. De stad werd een militair steunpunt tegen de aardsbischip van het in het zuiden gelegen Mainz.
Nog in dezelfde eeuw begon op de berg de bouw van de van veraf zichtbare gotische LiebfrauenKirche.

Frankenberg is in de loop der eeuwen aan enkele grote branden ten prooi gevallen. De zwaarste verliezen werden geleden in de brand van 1476. Het enige huis dat die brand overleefde is het in 1240 gebouwde “Steinhaus” aan de Pferdemarkt, die tegenwoordig gebruikt wordt als bibliotheek. De daadwerkelijke wederopbouw van Frankenberg voltrok zich pas in de 16de eeuw.

Wochenmarkt Frankenberg

De Wochemarkt in Frankenberg (13 km)

De wochemarkt (weekmarkt) vindt plaats in het oude gemeentehuis, midden in het oude stadscentrum van Frankenberg.
Het is een kleinschalige markt, waar de lokale bevolking hun eigen gemaakte produkten, zoals brood, worst, jam, honing, etc verkoopt.

De markt is elke zaterdagmorgen van 8.30u tot 12.00uur

Een bezoek aan de wochemarkt kan goed gecombineerd kan worden met een bezoek aan het winkelgebied van Frankenberg of met het Wildpark-Frankenberg.

Uw auto kunt u parkeren in de ruime, en naar Nederlandse begrippen, goedkope parkeergarage onderaan het centrum.

Frankenberg is vanuit Frankenau ook te bereiken met het openbaar vervoer (direkte verbinding bus)

Volg ons op Facebook

Pin It on Pinterest

Share This